Αντλία νερού

Η αντλία νερού αυτοκινήτου είναι ένα βασικό στοιχείο του συστήματος ψύξης κάθε αυτοκινήτου. Χωρίς αυτήν, ο κινητήρας θα υπερθερμαινόταν γρήγορα, οδηγώντας σε δυνητικά καταστροφική βλάβη.

Η αντλία νερού είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού σε όλο το σύστημα ψύξης του κινητήρα. Αυτό το ψυκτικό υγρό απορροφά τη θερμότητα από τον κινητήρα και τη μεταφέρει στο ψυγείο, όπου διαχέεται στον αέρα. Χωρίς την αντλία , το ψυκτικό υγρό θα έμενε στάσιμο και ο κινητήρας θα υπερθερμαινόταν γρήγορα. Πώς λειτουργεί λοιπόν η αντλία νερού; Στα περισσότερα αυτοκίνητα, η αντλία κινείται από έναν ιμάντα που συνδέεται με τον στροφαλοφόρο άξονα του κινητήρα.

Καθώς ο κινητήρας περιστρέφεται, ο ιμάντας περιστρέφει την αντλία , η οποία με τη σειρά της ωθεί το ψυκτικό υγρό μέσα στον κινητήρα. Η αντλία νερού βρίσκεται συνήθως στο μπροστινό μέρος του κινητήρα, κοντά στο ψυγείο. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αντλιών νερού: οι φυγοκεντρικές και οι αξονικές.

Οι φυγοκεντρικές αντλίες νερού είναι οι πιο κοινές και λειτουργούν χρησιμοποιώντας μια πτερωτή για να επιταχύνουν το ψυκτικό υγρό και να δημιουργήσουν ροή. Οι αξονικές αντλίες νερού, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν μια προπέλα για να δημιουργήσουν ροή. Και οι δύο τύποι αντλιών είναι αποτελεσματικοί, αλλά οι φυγοκεντρικές αντλίες είναι πιο συνηθισμένες. Αν και οι αντλίες νερού είναι γενικά αξιόπιστες και μακροχρόνιες, ενίοτε μπορεί να παρουσιάσουν βλάβη.

Αντλία νερού

Τα συνήθη σημάδια της βλάβης μιας αντλίας περιλαμβάνουν διαρροές ψυκτικού υγρού, παράξενους θορύβους που προέρχονται από τον κινητήρα και υπερθέρμανση. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επιθεωρήσετε το αυτοκίνητό σας από εξειδικευμένο μηχανικό το συντομότερο δυνατό.

Η αντικατάσταση μιας αντλίας  μπορεί να είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα εργασία, αλλά αποτελεί κρίσιμο μέρος της διατήρησης της αξιοπιστίας και της μακροζωίας του αυτοκινήτου σας. Οι περισσότερες αντλίες νερού διαρκούν από 60.000 έως 100.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου σας

Ωστόσο, είναι πάντα καλή ιδέα να επιθεωρείτε την αντλία νερού κατά τη διάρκεια της τακτικής συντήρησης για να διασφαλίσετε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση λειτουργίας.

Επικοινωνήστε μαζί
μας για άμεση διαθεσιμότητα προϊόντων
210 90 19 927

Φόρμα επικοινωνίας


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ