Πως αλλάζουμε φίλτρο λαδιού αυτοκινήτου;

θόρυβος από ρουλεμάν τροχού αυτοκινήτου-Costar Hellas

Πως αλλάζουμε φίλτρο λαδιού αυτοκινήτου

Έχετε βαρεθεί να ξοδεύετε μια περιουσία για αλλαγές λαδιών; Αν μάθετε πώς να αλλάξετε το φίλτρο λαδιού του αυτοκινήτου σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα. 

Η φροντίδα του φίλτρου λαδιού του αυτοκινήτου σας είναι απαραίτητη για τη σωστή απόδοση του κινητήρα και τη μακροζωία. Αλλάζοντας τακτικά το φίλτρο λαδιού, μπορείτε να αποτρέψετε την κυκλοφορία επιβλαβών ρύπων στον κινητήρα σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρές επισκευές στη γραμμή.


Η σημασία της αλλαγής του φίλτρου λαδιού του αυτοκινήτου σας

Το φίλτρο λαδιού παίζει ζωτικό ρόλο στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση ακαθαρσιών και ρύπων από το λάδι κινητήρα, διασφαλίζοντας ότι καθαρό, φιλτραρισμένο λάδι ρέει μέσω του κινητήρα. Με την πάροδο του χρόνου, το φίλτρο λαδιού μπορεί να φράξει από βρωμιά, υπολείμματα και λάσπη, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση του κινητήρα, αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, ακόμη και ζημιά στον κινητήρα.


Η τακτική αλλαγή του φίλτρου λαδιού του αυτοκινήτου σας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας του κινητήρα. Αντικαθιστώντας το παλιό, βουλωμένο φίλτρο με ένα νέο, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι καθαρό λάδι ρέει συνεχώς στον κινητήρα σας. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση επιβλαβών σωματιδίων, όπως βρωμιά, μεταλλικά ρινίσματα και λάσπη, που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα εξαρτήματα του κινητήρα. Διατηρώντας το φίλτρο λαδιού σας καθαρό και τη σωστή λειτουργία, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του κινητήρα σας και να αποφύγετε δαπανηρές επισκευές.


Εργαλεία και υλικά που χρειάζονται για την αλλαγή του φίλτρου λαδιού του αυτοκινήτου σας

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αλλαγής του φίλτρου λαδιού του αυτοκινήτου σας, είναι σημαντικό να συγκεντρώσετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά. Εδώ είναι μια λίστα με αυτά που θα χρειαστείτε:

 

Νέο φίλτρο λαδιού: Φροντίστε να ερευνήσετε και να αγοράσετε το σωστό φίλτρο λαδιού για τη συγκεκριμένη μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου σας. Ελέγξτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας ή συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εάν δεν είστε σίγουροι.


Κλειδί φίλτρου λαδιού: Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του παλιού φίλτρου λαδιού. Παρέχει σταθερό κράτημα και επιτρέπει την εύκολη χαλάρωση και αφαίρεση.

Διαβάστε Επίσης  Βαλβίδα θερμοκρασίας λαδιού


Λεκάνη αποστράγγισης: Χρησιμοποιείται μια λεκάνη αποστράγγισης για τη συλλογή του παλιού λαδιού καθώς αποστραγγίζεται από το φίλτρο. Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να συγκρατεί όλο τον όγκο του λαδιού στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας.


Πανάκια ή χαρτοπετσέτες: Είναι χρήσιμα για τον καθαρισμό τυχόν διαρροών ή σταγόνων που μπορεί να προκύψουν κατά την αλλαγή του φίλτρου λαδιού.


Γάντια λατέξ: Η χρήση γαντιών βοηθά στην προστασία των χεριών σας από το να λερωθούν και αποτρέπει την άμεση επαφή του λαδιού με το δέρμα σας.


Φλάντζα φίλτρου λαδιού: Ορισμένα φίλτρα λαδιού συνοδεύονται από φλάντζα ή δακτύλιο Ο που πρέπει να αντικατασταθεί μαζί με το φίλτρο. Ελέγξτε τη συσκευασία για να δείτε εάν περιλαμβάνεται νέα φλάντζα.

 

Τώρα που έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά, ας περάσουμε στη βήμα προς βήμα διαδικασία αλλαγής του φίλτρου λαδιού του αυτοκινήτου σας.

Βήμα 1: Προετοιμασία του αυτοκινήτου σας για την αλλαγή φίλτρου λαδιού

Πριν ξεκινήσετε την αλλαγή του φίλτρου λαδιού του αυτοκινήτου σας, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το όχημά σας για να εξασφαλίσετε μια ομαλή και ασφαλή διαδικασία. Εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 

Σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας σε επίπεδη επιφάνεια: Βρείτε μια επίπεδη περιοχή για να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το λάδι αποστραγγίζεται σωστά και θα αποτρέψει τυχόν ατυχήματα ή διαρροές.


Αφήστε τον κινητήρα να κρυώσει: Συνιστάται να αφήσετε τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας να κρυώσει για τουλάχιστον 10-15 λεπτά πριν ξεκινήσετε την αλλαγή φίλτρου λαδιού. Αυτό επιτρέπει στο λάδι να κρυώσει, καθιστώντας ασφαλέστερη την εργασία.


Φορέστε τα γάντια σας: Πριν ξεκινήσετε, φορέστε ένα ζευγάρι γάντια από λάτεξ για να προστατέψετε τα χέρια σας από το λάδι και τη βρωμιά.

 

Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι προετοιμασίες, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.


Βήμα 2: Εντοπισμός του φίλτρου λαδιού και προετοιμασία για αφαίρεση

Το επόμενο βήμα είναι να εντοπίσετε το φίλτρο λαδιού στο χώρο του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Η θέση του φίλτρου λαδιού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου σας, αλλά συνήθως βρίσκεται στην κάτω πλευρά του κινητήρα. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας εάν δεν είστε σίγουροι.


Αφού εντοπίσετε το φίλτρο λαδιού, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για την αφαίρεσή του. Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε:

 

Τοποθετήστε το δοχείο αποστράγγισης: Τοποθετήστε το δοχείο αποστράγγισης ακριβώς κάτω από το φίλτρο λαδιού για να συλλέξετε τυχόν λάδι που μπορεί να χυθεί κατά την αφαίρεση.


Χαλαρώστε το φίλτρο λαδιού: Χρησιμοποιώντας ένα κλειδί φίλτρου λαδιού, πιάστε το φίλτρο λαδιού σταθερά και γυρίστε το αριστερόστροφα για να χαλαρώσει. Προσέξτε να μην ασκήσετε υπερβολική δύναμη διαφορετικά μπορεί να καταστρέψετε το φίλτρο ή τα γύρω εξαρτήματα.

Διαβάστε Επίσης  Τι είναι τα φίλτρα λαδιού με βαλβίδα;


Αδειάστε το λάδι: Καθώς χαλαρώνετε αργά το φίλτρο λαδιού, το λάδι μπορεί να αρχίσει να αποστραγγίζεται. Αφήστε το λάδι να στάξει στο δοχείο αποστράγγισης μέχρι να σταματήσει να ρέει εντελώς.

 

Με το φίλτρο λαδιού χαλαρωμένο και το λάδι αποστραγγισμένο, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.


Βήμα 3: Αφαίρεση του παλιού φίλτρου λαδιού

Τώρα που το φίλτρο λαδιού έχει χαλαρώσει και το λάδι έχει αδειάσει, ήρθε η ώρα να αφαιρέσετε το παλιό φίλτρο λαδιού από τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 

Ολοκληρώστε την αφαίρεση του φίλτρου λαδιού: Συνεχίστε να περιστρέφετε το φίλτρο λαδιού αριστερόστροφα μέχρι να αφαιρεθεί εύκολα με το χέρι. Να είστε προσεκτικοί καθώς το αφαιρείτε, καθώς μπορεί να υπάρχει ακόμα κάποιο υπολειμματικό λάδι στο φίλτρο.


Καθαρίστε το περίβλημα του φίλτρου: Μόλις αφαιρέσετε το φίλτρο λαδιού, χρησιμοποιήστε ένα πανί ή χαρτοπετσέτα για να καθαρίσετε το περίβλημα του φίλτρου. Σκουπίστε τυχόν λάδια ή υπολείμματα για να εξασφαλίσετε μια καθαρή επιφάνεια για το νέο φίλτρο λαδιού.


Επιθεωρήστε το παλιό φίλτρο λαδιού: Αφιερώστε λίγο χρόνο για να επιθεωρήσετε το παλιό φίλτρο λαδιού. Αναζητήστε τυχόν σημάδια ζημιάς ή υπερβολικής συσσώρευσης συντριμμιών. Εάν το φίλτρο είναι κατεστραμμένο ή υπερβολικά βρώμικο, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για περαιτέρω έλεγχο.

 

Με το παλιό φίλτρο λαδιού αφαιρεμένο και το περίβλημα καθαρισμένο, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα της διαδικασίας.

Βήμα 4: Προετοιμασία του νέου φίλτρου λαδιού για εγκατάσταση

Τώρα που αφαιρέσατε το παλιό φίλτρο λαδιού, ήρθε η ώρα να προετοιμάσετε το νέο για εγκατάσταση. Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε:

 

Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα λαδιού: Πριν εγκαταστήσετε το νέο φίλτρο λαδιού, καλύψτε ελαφρά την ελαστική φλάντζα ή το δακτύλιο Ο με ένα λεπτό στρώμα καθαρού λαδιού κινητήρα. Αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας σωστής σφράγισης και αποτρέπει το να κολλήσει ή να σχιστεί η φλάντζα κατά την εγκατάσταση.


Γεμίστε το νέο φίλτρο λαδιού με λάδι: Είναι καλή ιδέα να προγεμίσετε το νέο φίλτρο λαδιού με καθαρό λάδι κινητήρα πριν την εγκατάσταση. Αυτό βοηθά στην ελαχιστοποίηση του χρόνου που χρειάζεται για να ανακτήσει ο κινητήρας τη σωστή πίεση λαδιού μετά την αλλαγή του φίλτρου.


Ελέγξτε τον προσανατολισμό του φίλτρου: Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τον προσανατολισμό του παλιού φίλτρου λαδιού πριν το αφαιρέσετε. Βεβαιωθείτε ότι το νέο φίλτρο λαδιού έχει τοποθετηθεί στην ίδια κατεύθυνση, ακολουθώντας τα βέλη ή τις σημάνσεις στο φίλτρο.

 

Με το νέο φίλτρο λαδιού έτοιμο και έτοιμο για εγκατάσταση, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα της διαδικασίας.

Διαβάστε Επίσης  Τι είναι το Φίλτρο αέρα ελευθέρας ροής;


Βήμα 5: Εγκατάσταση του νέου φίλτρου λαδιού

Με το παλιό φίλτρο λαδιού να έχει αφαιρεθεί και το νέο έτοιμο, ήρθε η ώρα να τοποθετήσετε το νέο φίλτρο λαδιού. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 

Βιδώστε το νέο φίλτρο λαδιού: Περάστε προσεκτικά το νέο φίλτρο λαδιού στο περίβλημα του φίλτρου με το χέρι. Γυρίστε το δεξιόστροφα μέχρι να σφίξει και μετά χρησιμοποιήστε το κλειδί του φίλτρου λαδιού για να το σφίξετε άλλα τρία τέταρτα της στροφής. Προσέξτε να μην σφίξετε υπερβολικά το φίλτρο, καθώς μπορεί να προκαλέσει ζημιά ή να δυσκολέψει την αφαίρεσή του κατά την επόμενη αλλαγή λαδιού.


Καθαρίστε τυχόν διαρροές: Εάν χυθεί λάδι κατά τη διαδικασία εγκατάστασης, χρησιμοποιήστε ένα πανί ή χαρτοπετσέτα για να καθαρίσετε την περιοχή. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το χώρο του κινητήρα σας καθαρό για να αποτρέψετε τη μόλυνση του λαδιού σε άλλα εξαρτήματα.


Διπλός έλεγχος της εγκατάστασης: Αφού εγκατασταθεί το νέο φίλτρο λαδιού, ελέγξτε ξανά ότι είναι καλά σφιγμένο. Βεβαιωθείτε ότι είναι άνετο αλλά όχι υπερβολικά σφιγμένο.

 

Με το νέο φίλτρο λαδιού τοποθετημένο και τα πάντα καθαρισμένα, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στο τελευταίο βήμα της διαδικασίας.


Βήμα 6: Έλεγχος για διαρροές και καθαρισμός

Το τελευταίο βήμα για την αλλαγή του φίλτρου λαδιού του αυτοκινήτου σας είναι να ελέγξετε για διαρροές και να καθαρίσετε τυχόν εναπομείνασα ακαταστασία. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 

Εκκινήστε τον κινητήρα: Θέστε σε λειτουργία τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας και αφήστε τον να λειτουργήσει για λίγα λεπτά. Αυτό επιτρέπει στο λάδι να κυκλοφορεί μέσω του κινητήρα και του νέου φίλτρου.


Ελέγξτε για διαρροές: Ενώ ο κινητήρας λειτουργεί, επιθεωρήστε την περιοχή γύρω από το νέο φίλτρο λαδιού για τυχόν σημάδια διαρροής. Αναζητήστε σταγόνες λαδιού ή υγρά σημεία. Εάν παρατηρήσετε διαρροές, σβήστε αμέσως τον κινητήρα και σφίξτε το φίλτρο λαδιού όπως χρειάζεται.


Καθαρίστε τυχόν διαρροές: Εάν παρατηρήσετε τυχόν διαρροή λαδιού ή σταγόνες, χρησιμοποιήστε ένα πανί ή χαρτί κουζίνας για να τις καθαρίσετε. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το χώρο του κινητήρα σας καθαρό και απαλλαγμένο από λάδια για να αποτρέψετε τυχόν ζημιές ή ατυχήματα.

 

Συμπέρασμα

Η αλλαγή του φίλτρου λαδιού του αυτοκινήτου σας δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη υπόθεση. Με τα κατάλληλα εργαλεία, υλικά και οδηγίες βήμα προς βήμα, ο καθένας μπορεί να μάθει πώς να εκτελεί αυτή τη βασική εργασία συντήρησης.

Αλλάζοντας τακτικά το φίλτρο λαδιού του αυτοκινήτου σας, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο κινητήρας σας παραμένει καθαρός και προστατευμένος, αποτρέποντας δαπανηρές επισκευές στη γραμμή. Λοιπόν, γιατί να ξοδέψετε μια περιουσία σε αλλαγές λαδιών όταν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας; Πάρτε τον έλεγχο της συντήρησης του αυτοκινήτου σας και απολαύστε την εξοικονόμηση!

Φόρμα επικοινωνίας

Αρχική Σελίδα
Τηλέφωνο
Βρες Ανταλλακτικό